Spring naar de inhoud

Toepassingen

Hieronder een aantal suggesties van huishoudelijke toestellen die je kan laten schakelen door de SmartPlug. We leggen aan de hand van enkele voorbeelden uit hoe je de SmartPlug best instelt om deze toestellen automatisch te schakelen.

Droogkast, wasmachine, vaatwasser, mobiele airco, warmtepomp, hybride verwarmingsketel, warmtepompboiler, elektrische boiler, zwembad-warmtepomp, filterinstallatie zwembad, elektrisch vuurtje, vijverpomp, drankenfrigo, lader elektrische fiets, laadstation robotmaaier, osmose-installatie aquarium, terrasverwarming, laadpunt elektrische wagen, luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtontvochtiger, ventilatiesysteem (systeem D, systeem C), accumulator, infraroodpaneel, …

Uitschakelen droogkast bij capaciteitstarief (Peak Shaving)

Belangrijk! De meeste moderne droogkasten, wasmachines of vaatwassers hervatten gewoon het programma na een stroomonderbreking. Je kan controleren in de toestelhandleiding of het toestel geschikt is of het handmatig testen door de stekker uit te trekken tijdens de werking. Na het terug insteken van de stekker start het programma na een minuutje normaal terug op en werkt de machine verder.

Volgens de technische gegevens heeft je droogkast een elektrisch vermogen van bijvoorbeeld 2400 W ofwel 2,4 kW. Deze info kan je terugvinden op het typeplaatje van het toestel, in de handleiding of wanneer je het type opzoekt via de website van de fabrikant.

Het capaciteitstarief houdt in dat je zal moeten bijbetalen voor het maximum vermogen boven het basisvermogen van 2500 W waarmee je het elektrisch net zal belasten. Een gemiddeld gezin heeft een maximum vermogen ( = max. gemiddeld vermogen per kwartier) van 4000 W en zal dus voor 1500 W moeten bijbetalen.

De bedoeling is dus dat de SmartPlug de droogkast zal uitschakelen als iemand binnen het gezin bijvoorbeeld begint te strijken, te koken of een elektrisch vuurtje opzet. Je wil immers vermijden dat je gemiddelde vermogen per kwartier hoger is dan de maximum grens die je wil aanhouden, bijvoorbeeld 4000 W.

Je stelt je SmartPlug als volgt in:

Interval: Bij Peak Shaving hou je best het interval zo klein mogelijk, doch niet te klein om snel in-uit schakelen van het toestel te vermijden. Je wil het zo klein mogelijk houden omdat je het toestel snel wil uitschakelen wanneer het maximum gemiddeld vermogen per kwartier te hoog dreigt te worden. Je stelt dit bijvoorbeeld in op 3 minuten.

Treshold ON en treshold OFF: door de tresholds doordacht in te stellen kan je snel in- en uitschakelen ook beperken. Je hebt voor jezelf 4000 W of 4 kW als maximum toelaatbaar vermogen gekozen, dan kan je de treshold OFF best wat lager instellen, bijvoorbeeld op 3,9 kW. De instelling van de treshold is tevens afhankelijk van het interval. Het interval staat op 3 minuten, dit komt overeen met 1/20ste uur. Je berekent de treshold OFF als volgt: 3,9 kW x 1/20 h = 0,195 kWh per 3 minuten.

Met treshold ON beslis je wanneer het toestel terug mag inschakelen. Treshold OFF is berekend met 3,9 kW. Vervolgens trek je het vermogen van de droogkast ervan af. 3,9 kW – 2,4 kW = 1,5 kW. Treshold ON stel je echter best wat lager in om snel in- en uitschakelen te beperken: in dit geval op 1,3 kW. Je berekent de treshold ON als volgt: 1,3 kW x 1/20 h = 0,065 kWh per 3 minuten.

Vijverpomp met UVC-filter enkel inschakelen bij overschot zonnestroom (Load Shifting)

De vermogens van de toestellen: UVC-filter: 24 Watt; pomp: 88 Watt

Je kan de vijverpomp en UVC-filter schakelen via de vereenvoudigde configuratie. Dit wil zeggen dat je Treshold ON en Treshold OFF op dezelfde waarde instelt. Als de filter en pomp een aparte stekker hebben, steek je ze allebei in een verdeelstekker. De verdeelstekker steek je dan in de SmartPlug. De vijverpomp en UVC-filter hebben gezamenlijk een elektrisch vermogen van 88 W + 24 W = 112 W of 0,112 kW. Het interval kan je op 10 minuten zetten om snel in- en uitschakelen te vermijden.

Je wil dat de pomp en filter gebruik maken van zonne-energie die je teruglevert aan het net, dan zet je een minteken voor de treshold-waarde. Als je wil dat de pomp en filter pas inschakelen als hun volledige maximum vermogen beschikbaar is aan zonne-energie, dan bereken je de treshold adhv -0,112 kW. Wil je dat de vijverpomp en filter reeds starten wanneer er slechts 80% van het max. vermogen wordt teruggeleverd aan het net? Bereken dan de treshold aan 80% van -0,112 kW = -0,0896 kW.

De treshold aan 100% van het max. vermogen bereken je als volgt: -0,112 kW x 1/6 h = -0,019 kWh per 10 minuten.

Deze negatieve waarde stel je dus zowel voor Treshold ON als voor Treshold OFF in.

Mobiele airco enkel inschakelen bij overschot zonnestroom (Load Shifting)

Wanneer in de zomer de zon schijnt heb je meestal de behoefte om je huis te koelen. In de zomer heb je veel zonne-energie ter beschikking en vaak minder elektrisch verbruik thuis dan in de winter. Je gaat dus veel elektrische energie terugleveren tegen een lage vergoeding. Daarom is het juist ideaal om een airco enkel te laten werken in geval van een overschot aan zonnestroom. Je gebruikt de energie nuttig en betaalt je niet blauw aan energie om een kamer te koelen in je huis. Gaat de zon onder, is er bewolking of begin je bijvoorbeeld te koken met een oven of elektrische kookplaat? Dan zal de airco automatisch uitschakelen om op dat moment geen dure elektriciteit van het net te hoeven gebruiken.

Ook de meeste mobiele airco’s starten automatisch terug op na een stroomonderbreking. Je kan controleren in de toestelhandleiding of het toestel geschikt is of het handmatig testen door de stekker uit te trekken tijdens de werking. Na het terug insteken van de stekker start de mobiele airco na een minuutje automatisch terug op. Snel in- en uitschakelen vermijd je door het interval bijvoorbeeld op 10 minuten te zetten.

De airco heeft in dit geval een maximum elektrisch vermogen van 1200 W of 1,2 kW. Dit wil niet zeggen dat de airco dit volledige vermogen onmiddellijk gaat vragen. Indien het een inverterend type is kan het gevraagde vermogen lager zijn. Dat is geen probleem voor de SmartPlug.

Je wil dat de airco gebruik maakt van zonne-energie die je teruglevert aan het net? Dan zet je een minteken voor de treshold-waarde.

De treshold ON bereken je als volgt: -1,2 kW – 0,1 kW marge= -1,3 kW => -1,3 kW x 1/6 h = -0,217 kWh per 10 minuten.

De treshold OFF: -1,3 kW + 1,2 kW = -0,1 kW => -0,1 kW x 1/6 h = -0,017 kWh per 10 minuten.

Uitschakelen laadpaal elektrische auto bij capaciteitstarief (Peak Shaving)

Belangrijk! Bij schakelen van toestellen via het droog contact van de optionele PowerDetector, controleer je of het toestel een stuursignaal heeft dat via een droog contact kan geschakeld worden. Kijk ook na of het betreffende stuursignaal de maximum toelaatbare waarden van de PowerDetector niet overschrijdt (max. 50 V / 130 mA). Voor hogere waarden gebruik je best bijkomend een geschikt relais met aparte voeding. Als je denkt dat je hierover zelf niet voldoende kennis hebt, laat je de aansluiting best over aan een vakman.

De laadpaal in dit voorbeeld wordt geschakeld met een stuursignaal met volgende waarden: 12 V / 30 mA. Een gesloten contact = opladen mogelijk; een open contact = opladen wordt gestopt.

De laadpaal zal laden met een vermogen van 3,7 kW.

Samengevat

Beperking capaciteitstarief: een laadpaal van 3,7 kW automatisch afschakelen bij een max. toelaatbare kwartierpiek van 5 kW (Peak Shaving).

Interval: 3 minuten

Treshold OFF: 5 kW – 0,1 kW marge = 4,9 kW => 4,9 kW x 1/20 h = 0,245 kWh

Treshold ON: 4,9 kW – 3,7 kW – 0,2 kW marge = 1 kW => 1 kW x 1/20 h = 0,050 kWh

Beperking capaciteitstarief: een droogkast van 2,4 kW automatisch afschakelen bij een max. toelaatbare kwartierpiek van 4 kW (Peak Shaving).

Interval: 3 minuten

Treshold OFF: 4 kW – 0,1 kW marge = 3,9 kW => 3,9 kW x 1/20 h = 0,195 kWh

Treshold ON: 3,9 kW – 2,4 kW – 0,2 kW marge = 1,3 kW => 1,3 kW x 1/20 h = 0,065 kWh

Optimaliseren zelfconsumptie: een vijverpomp en UVC-filter met een gezamenlijk vermogen (beiden aangesloten via een verdeelstekker) van 112 W of 0,112 kW inschakelen wanneer dit volledige vermogen a.d.h.v. zonnestroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet (Load Shifting).

Interval: 10 minuten

Treshold ON = Treshold OFF (vereenvoudigde configuratie): -0,112 kW x 1/6 h = -0,019 kWh

Optimaliseren zelfconsumptie: een mobiele airco met maximum vermogen van 1,2 kW inschakelen wanneer dit volledige vermogen a.d.h.v. zonnestroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet (Load Shifting).

Interval: 10 minuten

Treshold ON: -1,2 kW – 0,1 kW marge = -1,3 kW => -1,3 kW x 1/6 h = -0,217 kWh

Treshold OFF: -1,3 kW + 1,2 kW = -0,1 kW => -0,1 kW x 1/6 h = -0,017 kWh

Nog enkele voorbeelden:

Beperking capaciteitstarief: een elektrisch vuurtje van 2 kW automatisch afschakelen bij een max. toelaatbare kwartierpiek van 4 kW (Peak Shaving).

Interval: 3 minuten

Treshold OFF: 4 kW – 0,1 kW marge = 3,9 kW => 3,9 kW x 1/20 h = 0,195 kWh

Treshold ON: 3,9 kW – 2 kW – 0,2 kW marge = 1,7 kW => 1,7 kW x 1/20 h = 0,085 kWh

Beperking capaciteitstarief: een elektrisch boiler van 2 kW automatisch afschakelen bij een max. toelaatbare kwartierpiek van 4 kW (Peak Shaving).

Interval: 3 minuten

Treshold OFF: 4 kW – 0,1 kW marge = 3,9 kW => 3,9 kW x 1/20 h = 0,195 kWh

Treshold ON: 3,9 kW – 2 kW – 0,2 kW marge = 1,7 kW => 1,7 kW x 1/20 h = 0,085 kWh

Optimaliseren zelfconsumptie: een zwembad-warmtepomp met maximum elektrisch vermogen van 3,6 kW voor de verwarming van een zwembad met een inhoud van 60 m³ water inschakelen wanneer dit volledige vermogen a.d.h.v. zonnestroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet (Load Shifting).

Interval: 10 minuten

Treshold ON: -3,6 kW – 0,1 kW marge = -3,7 kW => -3,7 kW x 1/6 h = -0,617 kWh

Treshold OFF: -3,7 kW + 3,6 kW = -0,1 kW => -0,1 kW x 1/6 h = -0,017 kWh

Optimaliseren zelfconsumptie: een laadstation van een robotmaaier met een vermogen van 40 W of 0,04 kW enkel laten starten met laden wanneer dit volledige vermogen a.d.h.v. zonnestroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet (Load Shifting).

Interval: 10 minuten

Treshold ON = Treshold OFF (vereenvoudigde configuratie): -0,04 kW x 1/6 h = -0,007 kWh