Spring naar de inhoud

Kelder ontvochten met stroomoverschotten

Condensatie tegengaan

De lente is goed gestart, de zon is van de partij waardoor zonnepanelen terug meer gaan opbrengen en het wordt ook weer warmer. Echter, voor eigenaars met een kelder komt dat ook met een negatief kantje, namelijk condensatie. Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een kelderwand, waardoor het vocht in de lucht verandert in vloeibaar water. Dit fenomeen kan leiden tot verschillende problemen, zoals schimmelgroei, structurele schade aan muren en vloeren, en een ongezonde luchtkwaliteit. Gelukkig moet de oplossing niet duur zijn. Je kan bijvoorbeeld een elektrische luchtontvochtiger aanschaffen. Als je die dan aanstuurt met de slimme modules van bChain, dan kost het je ook niets aan stroom!

Over het toestel

Er zijn natuurlijk verschillende merken en types op de markt, maar het toestel dat hier uitgelicht wordt, is de Trotec TTK 66 E mobiele luchtontvochtiger. Dit toestel onttrekt maximaal 24 liter vocht per dag aan de lucht en is geschikt voor ruimten tot maximaal 50 m². Door de automatische herstartfunctie (ook wel memory-functie genoemd) start het apparaat na een uitschakeling door een stroomonderbreking weer opnieuw met de voorgeselecteerde instellingen, zodra de stroomvoorziening weer aanwezig is. Hierdoor is de luchtontvochtiger uitermate geschikt voor het gebruik met de bChain SmartPlug.

Luchtontvochtiger en condenspomp

Configuratie

Het toestel zelf stel je in op de mode continubedrijf, op die manier hervat de luchtontvochtiger meteen van zodra de SmartPlug inschakelt.

Wat met het condenswater? Het toestel heeft een reservoir voor 3 liter. Van zodra die vol is, wordt het ontvochtigen automatisch gestopt. Wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is, kan het bakje al snel vol geraken. Om niet iedere dag handmatig te moeten gaan ledigen, is het ook mogelijk om een afvoerslang aan te sluiten. Deze kan je dan laten uitlopen in een condenspomp, die het water via de afvoer zal wegpompen.

Volgens de specificaties heeft het toestel een maximaal vermogen van 0,44 kW. Na enige tijd het toestel in bedrijf te hebben, valt het op dat het actief vermogen slechts ongeveer de helft is, rond de 220 W, zie parameter (B1). Met wat marge in te bouwen kan je bijvoorbeeld instellen dat de SmartPlug pas mag inschakelen van zodra dat de zonnepanelen gemiddeld minstens 300 W leveren gedurende een tijdspanne van 6 minuten – parameter (S6). Dat is 1/10 van een uur, dus de thresholds stel je in op -0,03 kWh – parameters (S3) en (S4). De thresholds kunnen op dezelfde waarde ingesteld worden om de vereenvoudigde mode te activeren, zodat het gemeten eigenverbruik automatisch mee in rekening wordt genomen voor het uitschakelen.

Om de meetwaardes op te halen die je digitale meter registreert, moet je de SmartPlug combineren met de SmartMeter, hiervoor biedt bChain een voordelig startpakket aan. Indien je enkel gebruik wil maken van slimme tarieven, dan heb je voldoende met enkel de SmartPlug, waarover nu meer.

Het viel misschien al op dat ook de SmartTariff Mode actief is. Ook al heb je geen dynamisch energiecontract, toch kan de parameter van nut zijn, bijvoorbeeld in combinatie met een thuisbatterij. Wat een thuisbatterij in standaard bedrijf doet, is het opslaan van elke watt die je zonnepanelen leveren en die je niet onmiddellijk zelf kan verbruiken. Dat wil dus zeggen dat zonder bijkomende sturing, de SmartPlug pas gaat kunnen inschakelen van zodra de thuisbatterij volledig is opgeladen. Om daar niet op te moeten wachten, wordt in deze toepassing gebruik gemaakt van het EPEX Spot Day-Ahead prijssignaal. Van zodra dat de uurprijzen onder 0 zakken, zal de SmartPlug inschakelen. Doorgaans zijn dat ook de periodes met veel zonne-energieproductie. Een trend die zich steeds sterker manifesteert.

Om thuisbatterijen slim aan te sturen ontwikkelt bChain de SmartESS – Smart Energy Storage System – die zal toelaten om via Modbus met de omvormer te communiceren, waarover later meer.

Negatieve energieprijzen

Voor de aandachtigen

Het aantal uren dat de groothandelsprijzen onder 0 zakken, neemt elk jaar toe. Al vroeg in het voorjaar zijn de schommelingen groot.

Merk ook op dat er nu al spanningen worden gemeten van 246 V (!) – parameter (D1). Deze overspanning betekent dat er veel elektriciteit op het (lokale) net wordt gegenereerd. Een omvormer zal uit veiligheid automatisch uitschakelen van zodra de gemiddelde spanning, gemeten over 10 minuten, de 253 V overschrijdt. Er worden voortdurend investeringen gedaan om de capaciteit van het elektriciteitsnet te verhogen, maar dat blijft een kostelijke zaak en neemt ook tijd.

Overtuig dus niet alleen jezelf, maar ook je buren om een slim energiebeheersysteem te overwegen die het zelfverbruik gaat optimaliseren en injectie zal vermijden wanneer er al (te) veel productie is. Aan een on-grid PV-installatie waarvan de omvormer uitvalt heb je namelijk niets.

1 reactie op “Kelder ontvochten met stroomoverschotten”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *